Investeringen kweekvlees 2021 en beleggingsvooruitzichten 2022

Geplaatst door

Het jaar 2021 loopt op zijn einde. Reden om kort terug te blikken op de investeringen in kweekvlees in 2021. Èn om vooruit te kijken naar de beleggingsmogelijkheden in kweekvlees voor 2022. Oftewel, wat is er allemaal gebeurd het afgelopen jaar binnen de kweekvleessector? En wat staat ons allemaal te wachten in 2022!?

Om te beginnen zijn de investeringen in de kweekvleesindustrie alleen in 2021 maar liefst verdrievoudigd t.o.v. de investeringen in kweekvlees in de jaren ervoor vanaf 2015! In totaal is er nu ongeveer $1,5 miljard geïnvesteerd. Hiervan is bijna een miljard geïnvesteerd in het afgelopen jaar.

De meest opvallende investering werd op de valreep van het jaar bekendgemaakt, namelijk een recordinvestering in het Israëlische kweekvleesbedrijf Future Meat Technologies!

En ook de Nederlandse kweekvleesbedrijven Mosa Meat en Meatable hebben zich niet onbetuigd gelaten in het investeringsgeweld. Begin 2021 werd bekend dat Meatable $47 miljoen opgehaald had, waarbij DSM als een van de investeerders werd voorgesteld. Het welbekende chemie- en biotechnologieconcern DSM met wie Meatable ook een verdergaande samenwerking is aangegaan in dit jaar.

Mosa Meat heeft in totaal meer dan $85 miljoen opgehaald in een investeringsronde gestart in 2020 en afgerond in 2021. Daarnaast heeft Mosa Meat met klimaatactivist Leonardo di Caprio, bij sommigen beter bekend als acteur (knipoog), een heel invloedrijk investeerder binnengehaald.

De Amerikaanse kweekvleesbedrijven spannen dit jaar toch weer de kroon. Vooral Eat Just heeft dit jaar enorme bedragen aan investeringen voor kweekvlees binnen weten te slepen. In het eerste kwartaal van 2021 kwam al naar buiten dat het $200 miljoen had opgehaald in een nieuwe investeringsronde. En niet veel later is specifiek door de kweekvleestak van het bedrijf GOOD Meat nog eens een slordige $170 miljoen binnengeharkt.

Het Israëlische MeaTech is het eerste kweekvleesbedrijf dat in 2021 is begonnen met handelen op de NASDAQ. Via onze partner DEGIRO kun je het bedrijf eenvoudig terugvinden onder het symbool MITC.

Wat staat ons in 2022 te wachten qua investeringen in kweekvlees

2022 belooft een heel interessant jaar te worden. Voor komend jaar is de vraag natuurlijk of er naast Singapore meerdere landen goedkeuring zullen verlenen om kweekvlees op de markt te mogen brengen. De verwachting is van wel. In landen als Israël en Amerika zit men al in de goedkeuringsprocedure. Ook in het Midden-Oosten of verder in Azië kan zomaar op korte termijn toestemming volgen voor de commerciële verkoop van kweekvlees.

Helaas is onze verwachting dat we in Europa nog even moeten wachten. Mosa Meat dient waarschijnlijk begin 2022 een verzoek in tot goedkeuring. Maar de ervaring leert dat een dergelijke goedkeuringsprocedure bij de EFSA (European Food and Safety Authority) minimaal 1,5 jaar duurt.

Beleggen in kweekvlees

Wat betreft kweekvleesbedrijven die richting beurs gaan zijn de ogen vooral gericht op Eat Just en wellicht Future Meat Technologies.

Verder komt er naast Agronomics Ltd. (ANIC) en Eat Beyond (Eat Beyond Global Holdings Inc.) zeer waarschijnlijk nog een nieuwe investeringsmaatschappij bij die zich vooral richt op kweekvleesbedrijven waarin belegd kan worden. CULT Food Science is een investeringsmaatschappij die onder andere Eat Just in de portefeuille heeft.

Zelf investeren in kweekvlees?

Wil je zelf investeren in kweekvlees? Beleggen in MeaTech of in bovenstaande investeringsmaatschappijen die zich vooral richten op kweekvleesbedrijven? Je kunt ons steunen in de missie om de wereld met kweekvlees diervriendelijker en duurzamer te maken door je via DIT LINKJE helemaal vrijblijvend in te schrijven bij onze partner DEGIRO. Wij ontvangen dan een kleine commissie voor de moeite. Hiermee kunnen we kweekvlees beter onder de aandacht brengen en goede initiatieven starten. Het kost je niks, èn je maakt er een verschil mee!

Rest ons verder alleen nog om je een welvarend en vooral duurzaam en diervriendelijk nieuwjaar te wensen!

 Volg ons via Twitter en Facebook voor de laatste updates!

Geef een reactie