Eerste wettelijke goedkeuring voor grootschalig productieplatform kweekvlees in Azië

Geplaatst door

Amper een jaar na de kleinschalige markttoetreding van Eat Just in Singapore, heeft het Singaporese Esco Aster nu als eerste ter wereld wettelijke toestemming gekregen om kweekvlees op commerciële schaal te produceren in eigen land.

Ook voor Europa en de rest van de wereld kan deze toestemming weleens verstrekkende positieve gevolgen hebben voor de verdere ontwikkeling van kweekvlees.

Voor een wereldwijde opschaling van de kweekvleesindustrie is namelijk een infrastructuur aan bestaande massaproductiefaciliteiten nodig. Faciliteiten die gebruikt kunnen worden door verschillende kweekvlees-startups om versnelde markttoetreding mogelijk te maken.

Acting Managing Director Mirte Gosker van het Good Food Institute Asia Pacific hierover op de website van Esco Aster:

“Rapidly scaling up cultivated meat from the proof-of-concept phase to industrial production requires buy-in from existing food and biotech industry leaders. Esco Aster’s green-lit facility brings humanity closer to a brighter future where we can continue to enjoy the foods we love, while also mitigating the risks of increased climate disruption and threats of viral outbreaks. After taking its first baby steps, this regulatory milestone proves that the cultivated meat industry is standing up and ready to run.”

Esco Aster kan de startende kweekvleesbedrijven als eerste een dergelijke faciliteit bieden om kweekvlees op grote schaal te maken zonder dat zij hiervoor een eigen wettelijk goedgekeurde fabriek voor hoeven bouwen.

De kweekvlees-startups kunnen zich op hun beurt volledig richten op het verzamelen van relevante data van het kweekproces zelf dat nodig is voor het wettelijke goedkeuringsproces, zoals informatie over de gebruikte cellijnen en het groeimedium.

Het Singaporese productieplatform kijkt met de wettelijke goedkeuring van de strenge nationale voedsel- en warenautoriteit op zak dan ook al verder dan Singapore. Het bedrijf is hard bezig met de benodigde internationale voedselveiligheid accreditaties om wereldwijde import en export van kweekvlees mogelijk te maken.

Verder kan de wettelijke goedkeuring van een betrouwbare regelgevende instantie (SFA) ook het wereldwijde goedkeuringsproces van kweekvlees wellicht versnellen. In Amerika buigen de FDA (Food Drug Administration) en de USDA (United States Department of Agriculture) zich inmiddels over de toelating van kweekvlees. In Europa kan het Nederlandse Mosa Meat op elk moment een voorstel tot goedkeuring indienen bij de EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid).

Links- of rechtsom kan deze ontwikkeling dus zomaar bijdragen aan de snellere komst van kweekvlees in Europa en de rest van de wereld!

One comment

Geef een reactie