Het Tsjechische Bene Meat Technologies wil Oost-Europa van kweekvlees gaan voorzien

Geplaatst door

Het Tsjechische Bene Meat Technologies wil als eerste kweekvleesbedrijf in de regio Oost-Europa van kweekvlees gaan voorzien.

In tegenstelling tot West-Europa waar alleen in Nederland al meerdere kweekvlees-startups (Mosa Meat en Meatable) actief zijn, is de spoeling in Oost-Europa dun. Juist daarom ziet Bene Meat Technologies het als een mooie kans om als eerste in de eigen regio kweekvlees op de markt te brengen.

Bene Meat Technologies bestaat nog maar een jaar. Toch heeft het bedrijf in deze korte tijd al aardig wat mijlpalen weten te bereiken. Prestaties die kweekvlees ook voor de Oost-Europese consument steeds reëler maken.

Het bedrijf is er in geslaagd om dierlijke cellen in een serum-vrij groeimedium te kweken en ze hebben al diverse cellijnen ontwikkeld om spierweefsel te laten groeien. Samen met onderzoekspartners van het Prague Institute of Chemical Engineering en het Zwitserse Bioengineering bouwt Bene Meat Technologies nu aan de eerste kleinere bioreactoren. Het bedrijf verwacht de eerste prototypes in enkele weken klaar te hebben, om vervolgens eind 2021 grotere bioreactoren in gebruik te nemen. Bioreactoren waarin de cellen kunnen vermenigvuldigen om de bouwstenen te vormen voor dierlijk spierweefsel.

Bene Meat chemical process engineer Katrin Neubauerova over de importantie van het doorschakelen naar grotere bioreactoren:

“Large-scale bioreactors for the differentiation of cells and 3D structure forming will be the next crucial step.”

Daarnaast is Bene Meat Technologies hard bezig om prijconcurrerend kweekvlees te maken door een betaalbaar serum-vrij groeimedium te ontwikkelen dat meer voedingsstoffen bevat dan het nu nog doet. Hana Raschmanova van het R&D team hierover:

“We need a medium with more nutrients for the cells, in order to have a competitive price for the product,”

Het kweekvleesbedrijf uit Praag is niet van plan om hybride producten te maken. Het kweekvlees moet volledig bestaan uit vlees dat is gekweekt met dierlijke cellen zonder toevoeging van plantaardige ingrediënten. Wanneer het bedrijf daadwerkelijk de markt op wil is nog niet bekend.

Geef een reactie