kweekvlees groeit van spinazie

Kweekvlees groeit dankzij spinazie

Geplaatst door

Spinazie kan kweekvlees helpen groeien. De nerven in spinaziebladeren dienen als transportsysteem om de voedingsstoffen naar de juiste plekken in de vleescellen te brengen. Dit komt naar voren uit een onderzoek van het Amerikaanse Boston college. Change inc. schreef hier onlangs al over.

Om kweekvlees te laten groeien zijn kleine ‘scaffolds’ of steigertjes nodig waarbinnen de cellen een vleesstructuur kunnen gaan vormen. Voor het kweekvlees is een ophanging nodig waaraan de cellen in kleine laagjes kunnen groeien. De nerven van spinaziebladeren zijn sterk genoeg om deze ondersteuning te bieden aan de cellen. De bladeren hebben een eigen watercirculatiesysteem om water in de spinazieplant te vervoeren. Dit systeem werkt ook om de benodigde voedingsstoffen bij de vleescellen te brengen.

Voor het idee is gekeken naar eerder onderzoek, waarbij spinazie werd gebruikt om menselijke hartcellen te laten groeien. Dat hetzelfde principe toe te passen is op het laten groeien van kweekvlees is enorm goed nieuws. Hiermee is spinazie een milieuvriendelijk èn diervriendelijk alternatief voor gelatine of soja, dat eerder wel gebruikt werd.

Gelatine schuurt sowieso omdat hiervoor dierenbotten nodig zijn. En kweekvlees is juist zo interessant omdat er geen dieren voor gedood te hoeven worden. Soja is relatief duur om als hulpmiddel bij het laten groeien van de cellen te gebruiken.

Dat nu blijkt dat steigertjes van spinazie ook kweekvlees kunnen laten groeien, biedt veel extra perspectief. Deze vondst kan bijdragen aan het doel om op veel grotere schaal dier- en milieuvriendelijk vlees te maken.

Geef een reactie