CellulaREvolution haalt €1,1 miljoen op om kweekvlees betaalbaar te maken

Geplaatst door

CellulaREvolution ontwikkelt baanbrekende technologieën om het cultiveren van cellen efficiënter en betaalbaarder te maken. Om dit veelbelovende werk voort te kunnen zetten heeft het bedrijf maar liefst €1,1 miljoen opgehaald bij diverse investeerders.

CellulaREvolution is een biotech startup en spin-out van de Newcastle University. Het bedrijf is in 2019 opgericht door Dr. Martina Miotto (CSO), Leo Groenewegen (CEO) en Prof. Che Connon (CTO).

Investeerders als CPT Capital, Stephan Schmidt Orange Light Ventures en fondsen beheerd door Northstar Ventures, The North East Innovation Fund en Northern Accelerator Seed Investment Fund steken geld in de startup uit Engeland. Hiermee laten zij zien veel vertrouwen te hebben in het grensverleggende laboratoriumwerk van CellulaREvolution.

Een proces dat kweekvlees stap dichterbij kan brengen

Een vertrouwen dat vooral gebaseerd is op een vernieuwend proces dat CellulaREvolution onder meer gebruikt bij het opkweken van dierlijke cellen tot vlees. Het bedrijf hanteert een techniek waarmee door middel van een onafgebroken celkweekproces een veel hogere opbrengst met minder groeimedium mogelijk is. Tot voor kort was het namelijk slechts mogelijk om kleine ‘batches’ kweekvlees te maken. Een fragmentarische productie waarvoor veel meer groeimedium nodig is. Groeimedium dat weliswaar goedkoper kan, maar nu nog vrij duur is. Ook is minder ruimte nodig en laat de werkwijze een kleinere ecologische voetafdruk achter.

Aan de basis van het proces staan twee door CellulaREvolution ontwikkelde producten. Een synthetische peptide coating die zorgt voor een stabielere celgroei in serumvrije condities enerzijds. En een bioreactor die het mogelijk maakt om de hechtende cellen onafgebroken door te blijven ontwikkelen, wat de opbrengst enorm verhoogt, anderzijds. Naar schatting kan de methode van CellulaREvolution per 30 dagen een tweemaal hogere opbrengst opleveren in een bioreactor die tot zes keer kleiner is.

Het gehanteerde proces kan zomaar een oplossing bieden voor de grootste uitdagingen voor kweekvleesbedrijven, een serumvrije productie van kweekvlees op grote(re) schaal. Een productieproces dat de prijs van kweekvlees aanzienlijk kan doen dalen en kweekvlees daarmee een stap dichterbij kan brengen.

CPT Capital

Het zegt ook wat dat juist CPT Capital zich als investeerder gecommiteerd heeft aan CellularREvolution. CPT Capital heeft eerder al geïnvesteerd in onder andere Memphis Meats en Aleph Farms. De investeerder heeft een grote expertise als het gaat om investeringen in bedrijven binnen de alternatieve eiwitsector. De geldschieter gelooft er sterk in dat het werk van CellulaREvolution substantieel kan bijdragen aan de ontwikkeling van kweekvlees als aantrekkelijk alternatief voor vlees. Een alternatief dat met deze oplossing rendabeler en daarmee dus ook steeds realistischer wordt, aldus het bedrijf tegen proteinreport.org:

CPT Capital are genuinely excited to be able to support CellulaREvolution in this financing round. The work that they are doing is of critical importance in establishing cultivated meat as a realistic, viable and attractive alternative to factory farming in meeting the world’s growing demand for food,

Bedienen van kweekvleesbedrijven

Aan Foodnavigator geeft Leo Groenewegen onder andere aan dat CellulaREvolution inmiddels al verschillende samenwerkingen is aangegaan met kweekvleesbedrijven. Hierbij worden de specifieke cellijnen die door de kweekvleesbedrijven worden gebruikt getest met de technologie van CellulaREvolution. Tests die tot op heden voornamelijk positieve resultaten laten zien, zo vertelt Groenewegen.

Het uiteindelijke doel van CellulaREvolution is om kweekvleesbedrijven te voorzien van de serumvrije peptide coatings en van de ‘continuous growth’ bioreactoren. Omdat de bioreactoren voor sommige kweekvleesbedrijven een stevige investering vergt, wordt over verschillende afname- en onderhoudsconstructies nagedacht. Dit moet kweekvleesbedrijven de mogelijkheid geven om met een hogere opbrengst tegen lagere kosten, dus efficiënter serumvrij kweekvlees te maken.

2 comments

Geef een reactie