ClearMeat claimt kweekvlees prijsconcurrerend te kunnen produceren

Geplaatst door

Het kweekvleesbedrijf ClearMeat uit India claimt kweekkip te kunnen produceren tegen een vergelijkbare kostprijs als ‘gewone’ kip.

Als dit klopt, dan is ClearMeat hiermee de eerste kweekvleesproducent in de wereld die dit gelukt is. Meerdere bedrijven zijn inmiddels bij machte om kweekvlees te produceren, maar afgezet tegen de productie van regulier vlees, lukt dit (nu nog) alleen tegen een aanzienlijk hogere kostprijs.

Het Indiase kweekvleesbedrijf richt zich op het kweken van kip omdat kippenvlees in India veel gegeten wordt, en relatief betaalbaar is. CEO en mede-oprichter Dr. Siddarth Manvati vertelt dat zijn bedrijf in een fase zit waarin nagedacht wordt over fabrieksmatige productie en de fondsenwerving hiervoor. Daarna volgt de licentiefase en de commercialiseringsfase om India warm te laten draaien voor gekweekte kip.

Want ondanks dat de Indiase bevolking over het algemeen meer open lijkt te staan voor kweekvlees dan westerlingen, zijn ook hier nog enkele hordes te nemen om het kweekvlees aantrekkelijk te maken. In India heerst, net als in vele andere landen, een weerzin tegen genetisch gemodificeerde organismen. ClearMeat heeft de angst dat veel mensen gekweekt vlees sterk in verband brengen met genetische modificatie. Verder verwacht men in India nog problemen met de labelling van kweekvlees. Zaken die in zekere mate in het westen ook spelen.

Ondanks deze uitdagingen verwacht ClearMeat dat het snel toe is aan verdere opschaling. De opschaling moet er voor zorgen dat de kostprijs van de kweekkip nog verder omlaag kan. Dan zou het kweekvlees zelfs significant goedkoper worden dan kippenvlees uit de bio-industrie.

Beleggen in kweekvlees

Heb jij tot slot interesse in een kweekvleesbedrijf als ClearMeat of denk je er aan om zelf te investeren in kweekvlees? Wij houden je graag op de hoogte van de beursintroducties van kweekvleesbedrijven. Wil je liever gelijk beleggen in kweekvlees? Schrijf je dan geheel vrijblijvend in via onze favoriete online broker DEGIRO.

beleggen in kweekvlees

3 comments

Geef een reactie