Eat Just als eerste de markt op in Singapore met kipnuggets van kweekvlees

Geplaatst door

Het Amerikaanse Eat Just heeft de primeur door als eerste kweekvleesbedrijf de markt op te mogen in Singapore. De Singaporese voedsel- en warenautoriteit heeft hiervoor als eerste land ter wereld toestemming gegeven.

Hiermee troeft het Amerikaanse kweekvleesbedrijf Eat Just tientallen andere kweekvlees-startups af om als eerste kweekvlees op de markt te brengen. Het bedrijf van Joshua Tetrick had enkele jaren geleden nog de intentie om Nederland als eerste kennis te laten maken met hun kweekvlees. Helaas heeft het hiervoor nu dus een andere afzetmarkt gevonden.

Nederlandse nalatenschap

Eat Just heeft de nalatenschap van de Nederlandse grondlegger van kweekvlees Willem van Eelen voort kunnen zetten. Het bedrijf heeft namelijk de patenten van kweekvlees via van Eelen verworven.

Door deze geschiedenis en de goede reputatie op het gebied van voedingsresearch zag Eat Just Nederland enkele jaren terug als de perfecte locatie om de rest van de wereld kennis te laten maken met het door hen gekweekte vlees. Echter werd hier door de Nederlandse voedsel- en warenautoriteiten, of eigenlijk door de Europese voedsel- en warenautoreit (EFSA) een stokje voor gestoken.

Nu gaat Singapore dus met deze primeur aan de haal. Voor het eerst zullen daar kipnuggets verkocht mogen worden die opgekweekt zijn uit dierlijke cellen. De verwachting is dat de kipnuggets van kweekvlees aanvankelijk door slechts één kweekvleesrestaurant verkocht zullen worden. De productie van de ‘clean meat’ kipnuggets in eerste instantie nog op kleine schaal zal plaatsvinden. Daarom is de verwachting dat het prijsniveau van deze kweekkipnuggets initieel nog aanzienlijk hoger zal liggen. Hoger dan de prijs van de ‘gewone’ kipnuggets van de grotere fastfoodketens. Wanneer de eerste nuggets over de toonbank vliegen is nog niet bekend.

Bijkomend goed nieuws is dat Eat Just niet langer serum uit bloed van levende ongeboren kalveren nodig heeft bij de productie van de kipnuggets. Net als de Nederlandse kweekvleesbedrijven Mosa Meat en Meatable hebben zij inmiddels een alternatief. Ze hebben een diervriendelijk groeimedium gevonden om het spierweefsel te laten groeien. Hiermee is een van de grote bezwaren van het grote publiek om kweekvlees te eten weggenomen.

Kweekvlees Europa

In Nederland is onder andere Mosa Meat aan het lobbyen geslagen om kweekvlees ook in Europa goedgekeurd te krijgen. Met behulp van eerdere investeringen en lopende gesprekken over nieuwe investeringen is Mosa Meat ook hard bezig om het door hen geproduceerde kweekvlees schaalbaar te maken, zodat het bij toestemming van de Europese voedsel- en warenautoriteit zo spoedig mogelijk naar de Europese markt gebracht kan worden. De verwachting is dat dit op z’n vroegst over twee tot drie jaar zal zijn. Mosa Meat richt zich hierbij in eerste instantie op een hamburger van kweekvlees, waarvan zij al in 2013 de wereldprimeur hadden.

Beleggen in kweekvlees

Heb jij interesse in kweekvleesbedrijven als Eat JUST? Denk je eraan om te gaan beleggen in kweekvlees?Wij houden je graag op de hoogte van de beursintroducties van kweekvleesbedrijven. Gelijk beleggen in kweekvlees? Schrijf je dan geheel vrijblijvend in via onze favoriete online broker DEGIRO waar je nu al kunt beleggen in kweekvleesbedrijven.