Eat Just als eerste de markt op in Singapore met kipnuggets van kweekvlees

Geplaatst door

Het Amerikaanse Eat Just heeft de primeur door als eerste kweekvleesbedrijf de markt op te mogen in Singapore. De Singaporese voedsel- en warenautoriteit heeft hiervoor als eerste land ter wereld toestemming gegeven.

Hiermee troeft het Amerikaanse Eat Just tientallen andere kweekvlees startups af in de strijd om als eerste kweekvlees op de markt te kunnen brengen. Het Amerikaanse bedrijf, met Joshua Tetrick aan het hoofd die enkele jaren geleden nog de intentie had om Nederland als eerste kennis te laten maken met hun kweekvlees, heeft nu dus een andere afzetmarkt gevonden.

Het Amerikaanse kweekvlees bedrijf Eat Just heeft de nalatenschap van de Nederlandse grondlegger van kweekvlees Willem van Eelen, met de patenten op kweekvlees via hem verworven, voort kunnen zetten.

Door deze geschiedenis en de goede reputatie op het gebied van voedingsresearch zag Eat Just Nederland enkele jaren terug als de perfecte locatie om de rest van de wereld kennis te laten maken met het door hen gekweekte vlees. Echter werd hier door de Nederlandse voedsel- en warenautoriteiten, of eigenlijk door de Europese voedsel- en warenautoreit (EFSA) een stokje voor gestoken.

Nu gaat Singapore dus met deze primeur aan de haal. Voor het eerst zullen daar kipnuggets verkocht mogen worden die opgekweekt zijn uit dierlijke cellen. De verwachting is dat de kipnuggets van kweekvlees aanvankelijk door slechts één restaurant verkocht zullen worden. Omdat de productie van de ‘clean meat’ kipnuggets in eerste instantie nog op kleine schaal zal plaatsvinden, is de verwachting dat het prijsniveau van deze kweekkipnuggets initieel nog aanzienlijk hoger zal liggen dan de prijs van de ‘gewone’ kipnuggets van de grotere fastfoodketens. Wanneer de eerste nuggets over de toonbank vliegen is nog niet bekend.

Bijkomend goed nieuws is dat Eat Just niet langer serum uit bloed van levende ongeboren kalveren nodig heeft bij de productie van de kipnuggets. Net als de Nederlandse kweekvleesbedrijven Mosa Meat en Meatable hebben zij inmiddels een alternatief, een diervriendelijk groeimedium gevonden om het spierweefsel te laten groeien. Hiermee is een van de grote bezwaren van het grote publiek om kweekvlees te eten weggenomen.

In Nederland is onder andere Mosa Meat aan het lobbyen geslagen om kweekvlees ook in Europa goedgekeurd te krijgen. Met behulp van eerdere investeringen en lopende gesprekken over nieuwe investeringen is Mosa Meat ook hard bezig om het door hen geproduceerde kweekvlees schaalbaar te maken, zodat het bij toestemming van de Europese voedsel- en warenautoriteit zo spoedig mogelijk naar de Europese markt gebracht kan worden. De verwachting is dat dit op z’n vroegst over twee tot drie jaar zal zijn. Mosa Meat richt zich hierbij in eerste instantie op een hamburger van kweekvlees, waarvan zij al in 2013 de wereldprimeur hadden.

4 comments

Geef een reactie