Nederlands kweekvlees bedrijf Meatable mikt op marktintroductie in 2023

Geplaatst door

Naast Mosa Meat heeft Nederland nog één grote speler op de markt voor kweekvlees. Een wereldmarkt die al kneiterhard groeit, terwijl er nog geen kweekvleesburger verkocht mag worden. Meatable, een sympathieke kweekvlees startup uit Delft opgericht in 2018, hoopt het gecultiveerde vlees in 2023 op de markt te brengen.

Dit geeft Daan Luining, één van de twee oprichters van Meatable, onlangs aan in een interview op NU.nl. De startup wil kweekvlees tegen 2023 op kleine schaal introduceren om het in 2025 op grote schaal aan te kunnen bieden in winkels.

Meatable is degene die als eerste een oplossing had tegen het grootst klevende bezwaar bij het maken van kweekvlees, het gebruik van koeienfoetusserums. Ze creëerden een nieuw procedé voor de ontwikkeling van kweekvlees, waarbij in plaats van serum van een kalverfoetus voor iedere partij, slechts één enkele cel nodig is. Een techniek waarop Meatable ook het patent heeft. En door de stamcellen die nodig zijn om kweekvlees te maken uit navelstrengen te halen die over zijn na de geboorte van kalfjes, hoeft er ook geen koe voor gedood te worden.

Een techniek die op dit moment al wordt toegepast om een eerste prototype van een gekweekte varkensmedaillon aan de wereld te kunnen tonen. Het paradepaardje van Meatable waarmee we héél misschien dit jaar nog kennis gaan maken..

One comment

Geef een reactie