Kweekvlees prijs zal steeds verder dalen

Geplaatst door

De prijs van kweekvlees is één van de factoren die zal gaan bepalen of kweekvlees een succesverhaal kan worden op de markt van vleesvervangers. En goed nieuws, de daling van de prijs voor kweekvlees is stevig ingezet.

Kweekvleesburger van 250.000 euro

Naast de smaak, structuur, veiligheid en het gevoel wat mensen krijgen bij kweekvlees, is het natuurlijk ook van groot belang wat kweekvlees zal gaan kosten. Het is geen groot geheim dat de gemiddelde Nederlander toch graag op de kleintjes let. En daar past het verhaal van de eerste kweekvleesburger die onthult werd in 2013 door Mark Post nog niet bepaald in het logische financiële plaatje.

Een ronde schijf gemalen vlees gekweekt in een laboratorium voor 250.000 euro is dan ook voor de meeste Nederlanders (hoewel toch bekend staand als goede bouwers ervan) een brug te ver. Duidelijk is dus wel dat er vanaf dat moment nog heel veel moest gebeuren om de kosten van kweekvlees drastisch terug te brengen om het ook voor de gewone sterveling der Lage Landen enigszins aantrekkelijk te maken.

Prijs kweekvlees blijft dalen

En gelukkig is sindsdien inderdaad veel gebeurd op dit vlak. De prijs van kweekvlees is al dermate gedaald, dat het er steeds meer naar uitziet dat het gecultiveerd stukje vlees ook voor de gewone man aantrekkelijk wordt. Kweekvlees bedrijf Mosa Meat heeft goede hoop om binnen enkele jaren een kweekvleesburger van 10 tot 15 euro te kunnen maken. De volgende stap is om dit tegen een kostprijs van slechts drie euro te kunnen doen. En uiteindelijk moet een kweekvleesburger tegen dezelfde, of zelfs tegen een lagere prijs dan een traditionele hamburger geproduceerd gaan worden.

Kosten kweekvlees afhankelijk van grondstofkosten en opschaling

Deze prijsdaling is sterk afhankelijk van schaalvergroting en van een daling in de prijs van de grondstoffen waarmee het gekweekte vlees gemaakt wordt. Twee nog te nemen hordes die in zekere zin als communicerende vaten met elkaar in verbinding staan. Om de opschaling te vereenvoudigen helpt het dat de prijs van de grondstoffen voor productie daalt, terwijl de prijs van de grondstoffen zal dalen bij een evidente schaalvergroting.

De inschatting is dat de kosten van de grondstoffen, die voornamelijk nog uit de farmaceutische industrie komen, dalen indien deze uit de voedselindustrie kunnen worden gehaald. Hoe dit zit? Aminozuren, eiwitten, vitamines en mineralen, de bouwstenen die nodig zijn om het vlees te kweken, hoeven gezien de toepassing ervan niet van dezelfde zuiverheidsgraad te zijn als in de farmaceutische industrie.

In de farmaceutische industrie moeten deze stofjes gezien hun delicate toepassing op kleine schaal, vaak worden ze direct in de bloedbaan geïnjecteerd bij een patiënt, van een zeer hoog zuiverheidsniveau zijn. Een vereiste dat juist bij de toepassing van dezelfde stoffen als ingrediënten bij het maken van voedsel, dus ook bij de productie van kweekvlees, minder hard nodig is.

Het lager benodigde zuiverheidsniveau van de stoffen in combinatie met een toepassing op veel grotere schaal zoals in de voedselindustrie, zorgt ervoor dat deze ingrediënten veel goedkoper geproduceerd kunnen gaan worden. Inmiddels zijn meerdere producenten met dit proces bezig, aldus Mark Post in de BNR Nieuwsradio podcast Voeding van Morgen.

Kweekvlees fabrieken

Meerdere kweekvlees bedrijven zijn ondertussen ook al bezig met het inrichten van grotere productiefaciliteiten om kweekvlees op grotere schaal te produceren. Onder andere Memphis Meats en in Nederland ook Mosa Meat belanden in een fase waarin concreet nagedacht wordt over fabrieksmatige uitbreiding van de productie van kweekvlees.

Fabrieken die nog het best vergeleken kunnen worden met bierbrouwerijen. Waar in grote ketels met water, hop, gerst en gist bier gebrouwen wordt, zo kan met als bouwstenen aminozuren, vitamines en mineralen en eiwitten die toegevoegd moeten worden aan dierlijke cellen, op grote schaal kweekvlees geproduceerd gaan worden.

Het kan hard gaan

Als de grondstofproducenten er werkelijk in slagen om de ingrediënten waarmee kweekvlees wordt gemaakt geschikt weten te maken voor de voedselindustrie, zal dit als een katalysator werken voor de (prijs)ontwikkeling van kweekvlees. Het moment waarop we kweekvlees op de menukaart van restaurants kunnen vinden is dan ineens een stuk dichterbij.

2 comments

Geef een reactie