Kweekvlees onderzoek België: Niet aantrekkelijk, maar idee spreekt aan

Geplaatst door

Uit een groot onderzoek afgelopen zomer uitgevoerd door GAIA, Global Action in the Interest of Animals, blijkt dat slechts een klein deel van de ondervraagde Belgen negatief staat tegenover het idee van kweekvlees. Maar als je vraagt of het ze lekker lijkt, krijg je toch een ander geluid te horen...

Indruk over kweekvlees

Een ruime meerderheid van de respondenten in het kweekvlees onderzoek gelooft dat kweekvlees een rol in onze voedseltransitie kan gaan spelen. Bijna de helft van de ondervraagde Belgen heeft daarnaast een positieve indruk van kweekvlees, terwijl een kleine minderheid juist negatief staat tegenover het idee van kweekvlees.

Wat opvalt in het onderzoek onder duizend ondervraagden is dat vooral Vlamingen een betere eerste indruk hebben over kweekvlees. Meer dan de helft van de Vlamingen staat positief tegenover het idee van kweekvlees eten, terwijl dit onder de Walen slechts een derde is. Het positieve sentiment is vooral te vinden bij de hogere klassen en onder jonge mannen.

Belgen zijn vrij nieuwsgierig naar kweekvlees. Ruim de helft geeft aan dat kweekvlees proeven interessant zeer is wanneer dat mogelijk is. Een kwart heeft nog zijn twijfels hierbij, terwijl minder dan een kwart aangeeft kweekvlees niet te willen proberen.

Bereidheid tot kopen

Om kweekvlees daadwerkelijk te kopen geeft bij het kweekvlees onderzoek vier op de tien respondenten aan dat de prijs van kweekvlees wel op hetzelfde niveau moet liggen als traditioneel vlees. Een dik kwart zegt niet bereid te zijn om kweekvlees te kopen tegen dezelfde prijs. De bereidheid tot aankoop verdwijnt ook naarmate de prijs hoger komt te liggen van het gekweekte vlees. Als het twee keer zo duur is, dan is een forse acht op de tien Belgen niet meer bereid om het laboratoriumvlees te kopen.

Waarom (niet) kiezen voor kweekvlees

Vlees eten zonder dat er dierenleed aan te pas komt is de voornaamste reden om te kiezen voor kweekvlees. Andere overwegingen die de respondenten over de streep trekt om tot de consumptie ervan over te gaan zijn dat het beter is voor het milieu en dat het een mogelijke oplossing biedt voor het wereldvoedselprobleem.

De belangrijkste redenen om juist niet te kiezen voor kweekvlees zijn dat men het onnatuurlijk vindt en dat men het niet vertrouwt. Ook een belangrijke factor is het feit dat het op dit moment nog zo duur is.

Kweekvlees moet aantrekkelijker

De houding ten aanzien van kweekvlees is daarmee sinds een eerder onderzoek uitgevoerd in januari 2019 niet wezenlijk veranderd. Wat vooral opvalt is dat maar een derde van de respondenten het concept van kweekvlees ook echt aantrekkelijk vindt. Op dit vlak is dus ook nog een schone (vlees) taak weggelegd voor de kweekvlees bedrijven om juist dìt sentiment om te buigen.

Wil je graag weten waar voor het eerst restaurants met kweekvlees op het menu komen te zitten? Schrijf je dan hier in, dan houden wij je op de hoogte!

Geef een reactie