kipnuggets van kweekvlees

KFC gaat kipnuggets van kweekvlees maken

Geplaatst door

Fastfoodketen Kentucky Fried Chicken wil samen met een Russisch biotechbedrijf kipnuggets van kweekvlees op de Russische markt brengen. Met behulp van een speciale bioprinttechniek moet er deze herfst al van de 3D-geprinte kipnuggets geproefd kunnen worden.

Het Russische 3D Bioprinting Solutions heeft al langer ervaring met het combineren van biologisch materiaal om weefsels en zelfs organen te printen. Van kippencellen en plantaardig materiaal denken ze ook kipnuggets te kunnen kweken die vrijwel hetzelfde smaken als de originele kipnuggets van KFC. De fastfoodketen zal hiervoor de onderscheidende korst en kruiden leveren.

Kweekvlees kipnuggets onderdeel strategie KFC als restaurant van de toekomst

Kentucky Fried Chicken wil zich met de kipnuggets van kweekvlees en met het experiment om 3D-printtechnologie te gebruiken om meer kunstmatige vleesproducten te ontwikkelen, prominent profileren als duurzaam fastfoodrestaurant van de toekomst. Waar KFC eerder de slag miste door in vergelijking met de concurrentie (McDonald’s en Burger King hadden al langer vegetarische alternatieven op het menu) pas jaren later met een vegetarische variant van de kipburger op de proppen te komen, proberen ze de concurrentie dit keer voor te zijn in een mogelijke kweekvleesrevolutie.

Van plofkip naar kweekkip

Nadat KFC zich een jaar geleden al verplichtte om de leefomgeving van kippen te vergroten die zij verkopen, is dit weer een stap in de richting van een meer duurzaam en diervriendelijker beleid. Helaas gaat deze verplichting wel pas in 2026 in. Desondanks is de ommezwaai in het beleid groot, en zijn de gevolgen ervan zelfs enorm.

Voor de kipnuggets van kweekvlees zijn geen plofkippen nodig, die in erbarmelijke omstandigheden opgepropt op elkaar leven. Sterker nog, er hoeven helemaal geen kippen voor te worden geslacht!

Daarnaast is de gekweekte kip nog veel schoner ook. Kweekkip is volkomen hormoonvrij en het bevat geen andere vage toevoegingen. Bacteriebesmettingen als salmonella en e-coli zullen niet meer voorkomen, want het vlees komt uit het laboratorium. Een behoorlijk steriele omgeving, niet te vergelijken met de onhygiënische omgeving waarin plofkippen leven.

kipnuggets van kweekvlees van KFC ook hier te koop

Hoewel de eerste kweekvlees kipnuggets in Rusland al rond de herfst worden verwacht, betekent het niet dat de kipnuggets van gekweekte kip hier dan al in de KFC restaurants te bestellen zijn. In Nederland mag er nog geen kweekvlees verkocht worden.

Eerst moet vaststaan dat kweekvlees veilig genoeg is om massaal gegeten te kunnen worden. Europese voedsel- en warenautoriteiten moeten zich nog buigen over de vraag of dit naar Europese maatstaven het geval is.

Wil je weten wanneer je in Nederland restaurants met kweekvlees hebt? Schrijf je hier in, dan houden wij je op de hoogte!

Geef een reactie