Restaurants met kweekvlees eerder realiteit dan kweekvlees in supermarkt

Geplaatst door

Dat er restaurants met kweekvlees komen lijkt inmiddels slechts een kwestie van tijd. Meerdere kweekvlees bedrijven claimen, en enkelen hebben al bewezen dat zij kweekvlees kunnen maken in de vorm van worstjes, burgers, kip en zelfs foie gras. Er ligt zelfs de belofte op tafel van een Israëlische startup dat zij binnen een jaar geprinte biefstuk op de markt kunnen brengen.

Toch is de stap van het lab naar het schap nog een grote. Om ook daadwerkelijk kweekvlees in de supermarkten te krijgen is nog het een en ander nodig. Naast de goedkeuring van de verschillende voedsel- en warenautoriteiten, ligt er een bijzonder grote uitdaging voor de kweekvlees bedrijven om het schaalbaar en betaalbaar te maken. Investeren in kweekvlees door duurzame investeerders is hiervoor noodzakelijk

Restaurants met kweekvlees als niche product

Mark Post sprak in mei van dit jaar nog uit dat hij verwacht over twee tot drie jaar de markt te kunnen betreden met een kweekvleesburger die dan grofweg 15 euro kost. Uiteindelijk zal de kweekvleesburger net zo duur, of zelfs goedkoper worden als de reguliere hamburger. Hiervoor is wel eerst schaalvergroting en een daling in de prijs van de grondstoffen van kweekvlees nodig.

Tot die tijd is de verwachting dat restaurants kweekvlees eerder als een niche product verkopen, en zullen kweekvlees restaurants in eerste instantie een exclusief karakter hebben. Kweekvlees bestellen zal aanvankelijk niet in alle restaurants mogelijk zijn en het prijskaartje is, beweerdelijk anders dan het vlees zelf, vooralsnog niet mals.

Kweekvlees kopen in supermarkt

Pas na voldoende schaalvergroting, een ontwikkeling waar nu eenmaal tijd in gaat zitten, zal ook kweekvlees kopen in supermarkten mogelijk zijn. Toegankelijkheid voor het grote publiek zal daarom nog even op zich laten wachten.

Wanneer is kweekvlees te koop in de supermarkt

De vraag is natuurlijk wanneer kweekvlees in de supermarkt te koop is. De stap van een niche product in restaurants naar een prijsconcurrerend product met vlees in de supermarkt vormt dan ook de grootste uitdaging waarvoor de Nederlandse kweekvlees bedrijven op dit moment staan. De uitdaging om met extreem dure grondstoffen voor kweekvlees toch snel op te schalen om kweekvlees qua prijs aantrekkelijk te maken voor de (super)markt. De verwachting is dat de kosten van de grondstoffen omlaag gaan, zodat opschaling ook beter mogelijk is.

Laten we hopen dat dit snel gaat gebeuren zodat we spoedig allemaal van een smaakvolle kweekvleesburger waarvan de prijs nu nog niet mals is kunnen gaan genieten, zonder een gepeperde rekening gepresenteerd te krijgen.

Wil je op de hoogte gehouden worden over wanneer kweekvlees eten in een restaurant, of kweekvlees kopen in de supermarkt mogelijk is? Meld je dan alvast hier aan.

Aanbevolen blog bij dit onderwerp lezen? Bekijk dan: Kweekvlees kopen makkelijk aantrekkelijk te maken.

Geef een reactie