Kweekvlees: Waar wachten we nog op!?

Geplaatst door

Als kweekvlees inderdaad zoveel maatschappelijke impact kan hebben en een effectieve oplossing biedt voor grote uitdagingen die ons als gehele mensheid te wachten staat bij onder andere virussenbestrijding, dreigende voedseltekorten, de vermindering van CO2 uitstoot en dierenleed; Waarom is kweekvlees er nog niet dan? Waarom wachten we dan nog op kweekvlees!?

Veel kweekvleesbedrijven zijn inmiddels al lang zo ver dat zij in het laboratorium verschillende vleesproducten kunnen maken. Toch zijn er op dit moment een aantal redenen waarom de toetreding van kweekvlees tot de consumptiemarkt op zich laat wachten. Regelgeving en de schaalbaarheid vormen op dit moment de twee grootste barrières.

Volgens (Europese) regelgeving dienen zogeheten novel foods eerst aan een uitgebreid veiligheidsonderzoek onderworpen te worden. ‘Cultured meat’, ofwel kweekvlees, valt onder deze novel food verordening en dient daarom eerst veilig verklaard te worden door de EFSA (Europese voedselveiligheidsautoriteit) en de lidstaten. Bijkomend probleem hierbij is dat de verschillende start-ups weliswaar allemaal vlees kweken, maar dat ook de procedures en productiewijzen verschillen, procedures die nauwkeurig omschreven moeten worden bij de aanvraag tot goedkeuring van een novel food.

Een andere uitdaging ligt op het gebied van de schaalbaarheid. Zoals gezegd zijn er veel kweekvleesproducenten die al kweekvlees kunnen maken, zij het alleen op kleine schaal en tegen hoge kosten. Efficiëntere productie, een productie op grotere schaal, met goedkopere grondstoffen is nodig om kweekvlees betaalbaar te maken. De verwachting is dat een kweekvleesburger over een jaar of twee nog steeds rond de 10 euro zal kosten.

Mark Post vertelt in de BNR Nieuwsradio podcast Voeding van Morgen dat de kosten van de grondstoffen van het gecultiveerde vlees, bouwstenen en ingrediënten zoals hij ze noemt, die nu nog uit de farmaceutische industrie komen, waarschijnlijk omlaag gaan als deze uit de voedselindustrie gehaald kunnen worden. Hier kunnen ze op grotere schaal en minder zuiver toegepast worden omdat ze bijvoorbeeld niet direct geïnjecteerd te hoeven worden. Voorbeelden van deze bouwstenen zijn aminozuren, vitamines en mineralen en eiwitten die toegevoegd moeten worden om de cellen te laten groeien.

Het wachten is nu dus op het moment dat het mag, en dat het enigszins betaalbaar is voor de consument. Niet onbelangrijk voor de kweekvlees bedrijven zelf in de strijd om rijk te worden wordt ook waar het kweekvlees eten voor het eerst wordt toegestaan.

De verwachting is dat in een iets verdere toekomst met een grotere opschaling kweekvlees ook qua prijs volledig met traditioneel vlees kan concurreren, en dat het zelfs goedkoper kan worden. Investeren in kweekvlees is hiervoor allereerst noodzakelijk. En dan moeten de overige puzzelstukjes nog op hun plaats vallen voordat de intreding van kweekvlees op de consumentenmarkt een feit is.

3 comments

Geef een reactie