Is kweekvlees de toekomst in de ogen van de consument?

Geplaatst door

Dat kweekvlees eten al een tijdje geen science fiction meer is, mag voor de meesten geen verrassing heten. Zelfs in 1932 al dacht Winston Churchill na over kweekvlees in zijn wonderlijke Thaugts and Adventures essaybundel. Hij vroeg zich destijds al af waarom je een hele kip zou moeten houden als je slechts de vleugel nodig hebt.

Veel mensen hebben al een uitgesproken idee bij het eten van kweekvlees.  Toch zijn er slechts een handjevol mensen die in-vitrovlees inmiddels ook echt hebben geprobeerd. Hier kijken we aan de hand van wat onderzoeken of mensen ook echt bereid zijn tot het eten van kweekvlees. Is kweekvlees de toekomst als je het de consument vraagt?

De onderzoeken

Uit een breder onderzoek in 2011 naar vleesvervangers door de universiteit van Wageningen komt naar voren dat consumenten geen angst hebben voor het eten van kweekvlees. Vijf groepen van een kleine 500 ondervraagden kregen afzonderlijk de vraag welke eiwitbron, in de vorm van een burger, zij wel zagen zitten. Elke groep kreeg hierbij slechts de vraag naar de mate van aantrekkelijkheid van één eiwitbron. Peulvruchten, vis, zeewier, insecten en kweekvlees werden hierbij als eiwitbron verwerkt als burger gebruikt.

Wat bleek: Over insecten en zeewier dachten de ondervraagden niet erg positief. Een gedeelde associatie was dat het eten ervan vies zou zijn. Bij insecten werd daarnaast het woord eng veelvuldig gebruikt. Over peulvruchten was men positiever, maar niet als vleesvervanger. Over vis en kweekvlees eten in de vorm van een burger werd toen al beduidend positiever gedacht.

Uit een later onderzoek dat voor het eerst in 2013 en later in 2018 is uitgevoerd door Flycatcher onder ruim duizend Nederlandse consumenten, blijkt dat steeds meer consumenten in de loop der jaren bereid zijn om aanzienlijk meer voor kweekvlees te willen betalen. In 2018 is zelfs eenvijfde van de ondervraagden bij het kopen van kweekvlees bereid om er 20% tot zelfs 50% meer voor te betalen dan vijf jaar ervoor.

Maar liefst 78% van de respondenten geeft aan dat ze vaker kweekvlees kopen zullen, als de smaak, de structuur en de voedingswaarde hetzelfde is als van traditioneel vlees. De belangrijkste redenen hiervoor zijn bijdragen aan het oplossen van het wereldvoedselprobleem en het voorkomen van dierenleed. Grootste redenen om geen kweekvlees te eten zijn het idee dat het genetisch gemodificeerd is, en een vreemde associatie bij de naam.

Onderzoek cultured meat uit Canada

Uit een Canadees consumentenonderzoek uit 2018 naar ‘cultured meat’ komen andere percentages naar voren, maar dit komt vooral door het gebruikte hypothetische keuze-experiment. Men kon kiezen tussen een hamburger gemaakt van rundvlees, kweekvlees of een plantaardige burger. Smaak, voedingswaarde en prijs zijn in het experiment allemaal hetzelfde. Tweederde van de ondervraagden koos nog steeds voor de rundvleesburger. Ruim 20% koos voor de plantaardige burger en 11% voor de kweekvleesburger. Vegetariërs kozen, niet verbazingwekkend, massaal voor de plantaardige burger. Wat met name opviel is dat vooral mannen en fervente vleeseters de voorkeur gaven aan de kweekvleeshamburger boven de plantaardige burger.

Uit weer een ander onderzoek eind 2018 blijkt dat de wereldwijde acceptatie van kweekvlees blijft toenemen en dat deze destijds al rond de 50% lag.

Deliveroo heeft onlangs nog een onderzoek gedaan onder 304 Nederlandse respondenten. Hiervan denkt ongeveer 25% in de komende 10 jaar regelmatig laboratoriumvlees te gaan eten. Een gekweekte biefstuk eten blijkt ook hier meer tot de verbeelding van mannen dan van vrouwen te spreken. Ook lijken jongeren meer klaar voor gekweekt vlees dan ouderen.

Uit vrijwel alle onderzoeken blijkt dat zeker sinds 2011 steeds meer mensen positief staan tegenover het idee van kweekvlees op ons bord.

Aanbevolen blog bij dit onderwerp lezen? Bekijk dan: Kweekvlees kopen makkelijk aantrekkelijk te maken.

Geef een reactie